facebook

На початку осені українські вболівальники встигли відчути повний спектр емоцій. Національна збірна спочатку видала феєричний матч у Вільнюсі, а потім провела видовищний, але складний спаринг із Нігерією. Молодіжна команда, навпаки, спочатку розчарувала, програвши фінам, а потім реабілітувалася, розтрощивши Мальту.

3 вересня. Жіноча збірна України стартувала у відбірному турнірі чемпіонату Європи-2021 поєдинком у Львові проти дворазового чемпіона світу, чинного олімпійського чемпіона, збірної Німеччини. Підопічні Наталії Зінченко мало що змогли протиставити титулованому супернику — 0:8. Хоча такий результат німкені забезпечили лише наприкінці зустрічі, забивши чотири м'ячі в останню десятихвилинку.

«На нас очікує ще один поєдинок із Німеччиною, а потім матч із прямим конкурентом — Ірландією. Спробували у другому таймі якоюсь мірою змоделювати гру з ірландками», — зазначила після матчу Наталія Зінченко. Дійсно, поєдинки з іншими претендентами на друге місце у групі мають для синьо-жовтих набагато більше значення.

4 вересня. До Києва з дводенним візитом прибув президент УЄФА Александер Чеферін. У Будинку футболу відбулася робоча зустріч керманича Європейського футбольного союзу з легендами вітчизняного футболу, керівництвом Української асоціації футболу на чолі з її президентом, членом Виконкому УЄФА Андрієм Павелком та президентом НОК України Сергієм Бубкою.

У зустрічі також узяли участь володар «Золотого м’яча»-1975, співголова Ради стратегічного розвитку професіонального футболу УАФ Олег Блохін, головний тренер національної збірної України Андрій Шевченко, тренер збірної України U-20, що стала чемпіоном світу в Польщі, Олександр Петраков, тренер збірної України серед ветеранів Анатолій Дем’яненко, перший віце-президент УАФ Вадим Костюченко, перший віце-президент УАФ Олег Протасов, генеральний секретар УАФ Юрій Запісоцький.

Президент УЄФА вкотре висловив свою підтримку УАФ, дав високу оцінку розвитку футбольної інфраструктури в нашій країні, відзначив ініціативність УАФ і готовність керівництва асоціації ділитися своїм досвідом та ідеями з колегами з інших країн. 

Говорячи про перспективи проведення в Україні матчу за Суперкубок УЄФА або фіналу Ліги Європи УЄФА, Александер Чеферін зазначив: «В УЄФА діє практика, відповідно до якої перемогу отримує та заявка, яка буде найкращою. Якщо ви розбудовуєте інфраструктуру, то матимете можливість провести турніри великого значення. Ваша робота з розбудови спортивної інфраструктури та розвитку масового футболу досягла певних успіхів. Але не менш важливим є те, що в України є чудовий лобіст у Виконавчому комітеті УЄФА — Андрій Павелко. Це дуже сильний представник!» 

5 вересня. Збірна України з пляжного футболу розпочала виступ у Суперфіналі Євроліги з поразки від Італії — 4:5. Вирішальний м’яч італійці забили за чотири секунди до завершення основного часу.

6 вересня. Перший із двох запланованих товариських матчів з румунськими однолітками зіграла юнацька збірна України (U-19). Підопічні Олега Кузнецова в Бучі двічі програвали по ходу зустрічі, але в підсумку зуміли відігратися — 2:2.

6 вересня. Перший матч у рамках офіційного турніру під орудою Руслана Ротаня провела молодіжна збірна України. Дебют тренера припав на старт у кваліфікації чемпіонату Європи 2021 року (U-21). У Запоріжжі синьо-жовті поступилися Фінляндії — 0:2, хоча мали перевагу за грою та за кількістю створених моментів.

6 вересня. І в другому турі групового раунду Євроліги-2019 з пляжного футболу підопічні Євгена Варениці зазнали поразки. Цього разу в ролі кривдника синьо-жовтих виступила Португалія — 1:3.

7 вересня. Володарем Суперкубка України з футзалу став івано-франківський «Ураган». У матчі за трофей володар Кубка України переміг переможця Екстраліги, херсонський «Продексім» — 7:0.

7 вересня. Збірна України з пляжного футболу поступилася й у третьому поєдинку Суперфіналу Євроліги-2019. Синьо-жовті в серії пенальті програли команді Туреччини — 1:3 (ігровий час — 6:6) та фінішували на груповому етапі на четвертому місці у групі 2.

7 вересня. Національна збірна України зміцнила лідерство у відбірній групі Євро-2020, здобувши у Вільнюсі четверту перемогу в рамках кваліфікації поспіль. У поєдинку проти литовців головна команда, попри те, що зустріч проходила на незвичному для неї синтетичному покритті, продемонструвала чудову гру й забезпечила переконливий результат на свою користь — 3:0.

«Попереду на нас чекають три поєдинки, в яких стоїть завдання набрати максимум очок, що дозволить нам потрапити на чемпіонат Європи. Потім ми подивимося, яке місце ми посядемо, оцінимо нашу гру, перспективи. Уже після цього можна буде будувати якісь плани. Головне завдання ми ще не вирішили», — підбив підсумок виїзду до Литви головний тренер збірної Андрій Шевченко на післяматчевій прес-конференції.

8 вересня. Юнацька збірна України з футзалу, обігравши в Ризі з рахунком 7:0 Голландію, впевнено розпочала виступ у першому в історії юнацькому Євро.  

8 вересня. У поєдинку за сьоме—восьме місця в Суперфіналі Євроліги-2019 збірна України з пляжного футболу переграла збірну Швейцарії — 9:7. Таким чином, синьо-жовті посіли в турнірі підсумкове сьоме місце.

8 вересня. Другий товариський матч із румунськими однолітками для юнацькою збірної України (U-19), яка готується до кваліфікації Євро-2020, завершився поразкою — 0:2.

9 вересня. У другому турі групового етапу чемпіонату Європи (U-19) з футзалу українська команда в Латвії зазнала розгромної поразки від іспанців — 1:7.

10 вересня. Молодіжна збірна України здобула першу перемогу у відбірному турнірі чемпіонату Євро-2021 (U-21). Синьо-жовті в Запоріжжі обіграли Мальту — 4:0.

«Зараз закінчився збір, ми провели два матчі. Сьогодні ми ще посвяткуємо, а із завтрашнього дня переключаємося на Румунію. Тренери вивчатимуть суперника й даватимуть інформацію хлопцям. Щодо набраних очок, то не знаєш, де їх знайдеш, а де втратиш. Головне для нас — концентрація, самовіддача та виконання вимог. Ми нікуди не звертатимемо з нашого шляху. Ми хочемо бути схожими на національну збірну», — сказав головний тренер збірної Руслан Ротань на післяматчевій прес-конференції.

10 вересня. Національна збірна України у Дніпропетровську провела товариський матч із командою Нігерії. Видовищна та емоційна гра завершилася нічиєю — 2:2. Синьо-жовті поступалися після першого тайму з рахунком 0:2, але зуміли відігратися по перерві завдяки голам Зінченка та Яремчука.

11 вересня. Юнацька збірна України з футзалу завершила свої виступи на чемпіонаті Європи. Поступившись Хорватії (1:3), підопічні Віталія Одегова фінішували третіми в групі та не зуміли пробитися до півфіналу.

13 вересня. В Очакові (Миколаївська обл.) завершилися поєдинки чемпіонату України серед дівчат у вищій лізі в категорії WU-15. Першими фінішували футболістки «Ладомира» з Володимира-Волинського. Срібло виборола збірна Вінницької області, бронзу — команда «Ліцей» із Костополя.

19—21 вересня. Два товариські матчі проти латвійських однолітків провела дівоча збірна України WU-17, яка готується до участі у кваліфікаційному раунді чемпіонату Європи-2020. Поєдинки проходили в Києві в НТК ім. В.Баннікова. У першому з них підопічні Сергія Сапронова здобули беззаперечну перемогу — 6:0, а у другому — теж перемогли, але вже не настільки переконливо — 3:2.

24 вересня. У Луцьку в спорткомплексі ТРЦ «Адреналін Сіті» відбувся матч за Суперкубок України з футзалу серед жіночих команд за участі чемпіона України, столичного «IMS-НУХТ», та володаря Кубка України — «Ладомира» з Володимира-Волинського. Київська команда здобула перемогу з рахунком 5:3.

24 вересня. У Любляні відбулося засідання Виконавчого комітету УЄФА, в якому взяв участь президент Української асоціації футболу, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко.

Під час роботи було ухвалено низку важливих та історичних рішень, зокрема, визначено місця проведення фіналів Ліги чемпіонів сезонів 2020/2021, 2021/2022 та 2022/2023 рр., Ліги Європи сезону-2020/2021 та інших турнірів. Затверджено нову структуру Ліги націй та назву третього клубного турніру УЄФА — Ліги конференцій Європи УЄФА.

Андрій Павелко після завершення засідання Виконкому зазначив: «Досвід окремих національних асоціацій, у тому числі і Української асоціації футболу, в боротьбі з договірними матчами надихнув УЄФА на ідею створення Європейського агентства з боротьби з match-fixing. Відповідний намір підтримав Виконком УЄФА. До речі, саме досвід УАФ в цьому контексті є унікальним. Адже, на відміну від країн, де цією проблемою займаються окремо правоохоронці чи національна асоціація, в Україні налагоджена тісна співпраця УАФ, Нацполіції та прокуратури. Зі створенням в УЄФА відповідного підрозділу буде набагато простіше координувати наші дії з іншими асоціаціями та виявляти міжнародні мережі організаторів договірних матчів.

Ще одним принциповим рішенням Виконкому УЄФА є рекомендація усім членам союзу не проводити матчі в країнах, де жінкам заборонено відвідувати футбольні поєдинки. Зважаючи на цю рекомендацію, національні збірні України не проводитимуть товариських матчів з командами таких країн. Україна може лише пишатися своїм футбольним жіноцтвом і, особливо, вболівальницями, голоси яких на підтримку збірної — впевнений, що ви теж звертали на це увагу — завжди найгучніші! Вкотре переконаємось у цьому вже зовсім скоро — у Харкові та Києві, на матчах головної команди України проти Литви та Португалії!»

22—24 вересня. Збірна України з футзалу взяла участь у міжнародному турнірі в Івано-Франківську. Синьо-жовті в першому матчі поступилися команді Румунії — 2:5, а в другому перемогли Грузію — 4:1 та в підсумку посіли друге місце.

21—25 вересня. Юнацька збірна України U-17, яка готується до кваліфікаційного раунду Євро-2020, успішно виступила на міжнародному турнірі в Латвії, ставши переможцем змагань. Підопічні Олександра Петракова зіграли внічию з Латвією — 0:0, перемогли Туреччину — 2:0 та Північну Македонію — 3:1.

24—26 вересня.  Юнацька збірна України U-16 зіграла у Ватерлоо два  товариські матчі проти бельгійських однолітків. У першому матчі хлопці Сергія Нагорняка розійшлися із суперником миром — 1:1, а у другому поступилися — 0:2.

«Корисність цих спарингів переоцінити складно. Для наших хлопців це був величезний досвід. Завдяки УАФ ми отримали можливість перевірити себе на тлі однієї з кращих збірних Європи, і вони побачили, до чого потрібно прагнути», — зазначив Сергій Нагорняк, підбиваючи підсумки поїздки до Бельгії.

28 вересня. У Києві з нагоди Тижня масового футболу УЄФА в Україні на штучних полях НТК ім. В. Баннікова за ініціативи Української асоціації футболу та за підтримки благодійного фонду «Розвиток футболу України» стартував перший чемпіонат Футбольної академії УАФ. Участь у змаганнях підтвердили 10 столичних дитячих колективів, сформованих із футболістів 2010 року народження. 

Юні футболісти вислухали напутнє слово від легенди українського футболу, першого віце-президента УАФ Олега Протасова. «У моєму дитинстві ми могли тільки мріяти про такі комфортні поля, але це не заважало нам любити футбол і присвячувати цій чудовій грі весь свій вільний час. Упевнений, що, маючи такі умови для занять спортом, наше майбутнє, маленькі футболісти, зможуть досягнути згодом великих перемог», — зазначив Олег Протасов.

Партнери

fpu logo

vafp logo

ffu logo

upl logo

 pfl logo