facebook

 Screenshot 2023 04 25 at 15.43.32 768x410

На зустрічі було обговорено низку важливих питань, у тому числі правила футболу та аспекти суддівства, такі як лінія втручання, VAR, гра рукою та поведінка гравців.

Під час активної та конструктивної дискусії рада відзначила високий рівень суддівства в європейських клубних турнірах, особливо в Лізі чемпіонів, та запропонувала застосовувати такий самий єдиний підхід до арбітражу в рамках внутрішніх змагань у всій Європі.

Щодо правил футболу, які на сьогодні передбачають, що не кожен дотик м'яча рукою є порушенням, рада затвердила низку рекомендацій на наступний сезон із метою більшої відповідності до правил суті гри:

• У своїх рекомендаціях на наступний сезон рада пропонує УЄФА роз'яснити, що не слід карати футболіста за гру рукою, якщо м'яч зрикошетував від його власного тіла й, зокрема, коли він не рухається у бік воріт.

• У той же час рада рекомендує, щоб не будь-яка гра рукою автоматично призводила до жовтої картки після кожного удару в бік воріт, як це передбачено чинними правилами.

• Рада рекомендує арбітрам рішучіше виносити попередження гравцям, які демонструють неспортивну поведінку, особливо коли вони намагаються обдурити суддю, симулюючи травму або фол.

• УЄФА слід ініціювати перед IFAB зміну Правила 12, яке передбачає, що гравець повинен бути вилучений з поля за те, що позбавив команду суперника гола або явної гольової можливості внаслідок неправомірної гри рукою. Рада вважає, що гравці повинні вилучатися лише в тому випадку, якщо вони спеціально або навмисно торкнулися м'яча рукою. В разі інших порушень правила щодо гри рукою, достатньо обмежитися жовтою карткою.

Члени ради також отримали оновлену інформацію щодо календаря міжнародних матчів та реформи турнірів після 2024 року.

На першому засіданні були присутні Ерік Абідаль, Рафаель Бенітес, Патрік Вієйра, Хав'єр Дзанетті, Зінедін Зідан, Фабіо Капелло, Роббі Кін, Юрген Клінсманн, Рональд Куман, Філіпп Лам, Мікаель Лаудруп, Паоло Мальдіні, Роберто Мартінес, Предраг Миятович, Гарет Саутгейт, Руді Феллер, Луїш Фігу, Петр Чех.

Інші члени ради, які не змогли бути присутніми на засіданні, також отримали консультації та поділилися своєю думкою з цих тем у рамках цього проекту.

Звонімир Бобан:
«Зібрати за одним столом такі прекрасні футбольні уми було не просто бажано, а необхідно. Для мене було великою честю взяти участь у такій відкритій і щирій дискусії, й я впевнений, що ми знайшли розумні рішення, які допоможуть подолати деякі негативні аспекти. Це може пролунати банально, але помилки трапляються, й ми не повинні когось таврувати, виходячи лише з того, яка на тобі футболка. Гра рукою буде оспорюватися завжди, й ми повинні зробити так, щоб це правило застосовувалося більш послідовно та відповідно до справжнього духу гри».

Паоло Мальдіні:
«Футбольна рада – це чудова ініціатива УЄФА, яка гарантує, що голос із поля буде почутий на інституційному рівні. Було чудово побачити багато знайомих, які зібралися під одним дахом і відкрито обговорюють ключові проблеми футболу. Більшість із нас були суперниками на полі, але тепер ми зібралися разом, щоб надати допомогу та захистити найдорожче, що в нас є – гру як таку. З нетерпінням чекаю на наступну зустріч».

Руді Феллер:
«Обговорення гри та специфічних правил у компанії видатних футбольних діячів було проведено на високому рівні. Мені все дуже сподобалося. Більшість із нас уже завершили кар'єру, багато хто досяг успіху в інших амплуа, й кожен міг поділитися унікальним досвідом. Простіше кажучи, початок відмінний».

Патрік Вієйра:
«Чесно кажучи, дуже радий тут опинитися. Прозвучало багато ідей, люди ділилися своїм багатим досвідом. Хочеться вірити, що за підсумками зустрічі можуть з'явитися справді вірні рішення. Ми представляємо різні країни, в нас за плечима різний життєвий шлях, але ми об'єднані однією спільною пристрастю. Ми любимо футбол і готові захищати цю чудову гру».

Партнери

fpu logo

vafp logo

ffu logo

upl logo

 pfl logo