facebook

У листопаді національна команда України завершила виступ у груповому турнірі євровідбору ЧС-2022, перемігши Боснію і Герцеговину та посівши друге місце. Молодіжна збірна відірвалася від переслідувачів у кваліфікації Євро-2023 (U-21), а юнацька команда Олега Кузнецова пробилася до еліт-раунду відбору Євро-2022 (U-17).

4 листопада. УЄФА повідомив, що Україна стала одним із претендентів на проведення фінального турніру Євро-2025 серед жіночих збірних. Загалом було подано п’ять заявок від восьми асоціацій. Спільну заявку було отримано від асоціацій Данії, Фінляндії, Норвегії та Швеції. Про свою зацікавленість в участі в тендері Євро-2025 заявили також асоціації Франції, Польщі, Швейцарії та України.

Кінцевий термін тендеру — жовтень 2022 року, а переможця Виконком УЄФА обере в грудні 2022 року.

5 листопада. Стало відомо, що Українська асоціація футболу подовжила контракт із головою Комітету арбітрів Лучано Лучі.

Італійський фахівець очолює Комітет арбітрів УАФ із 2015 року. За цей час під його орудою український арбітраж здійснив суттєвий прогрес. Зокрема, під безпосереднім керівництвом Лучано Лучі в українському футболі впроваджено систему VAR, а вітчизняні арбітри регулярно отримують призначення на міжнародні матчі.

9—10 листопада. У рамках підготовки до основного раунду відбору Євро-2022 юнацька збірна України з футзалу U-19 у Португалії провела два товариські матчі проти місцевих однолітків. У першому спарингу перемогла Португалія (7:2), у другому синьо-жовті взяли реванш (6:2).

10 листопада. У смт Таїрове Одеської області відбувся Турнір із футболу Ігоря Бєланова серед гравців 2012—2013 років народження. У змаганнях взяли участь 10 команд із різних населених пунктів Одеської області.

Відзначити учасників турніру, вручити м’ячі в подарунок і поспілкуватися з юними футболістами завітали президент Української асоціації футболу, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко, володар «Золотого м’яча»-1986, співголова Комітету професіонального футболу УАФ Ігор Бєланов, видатні ветерани футболу Одещини Валерій Поркуян та Григорій Бібергал.

«Насамперед, вдячний батькам, які привели своїх діток у футбол і сьогодні активно підтримували їх під час турніру. Дякую нашій легенді Ігорю Бєланову, який завжди активно підтримує всі ініціативи УАФ, спрямовані на розвиток дитячо-юнацького футболу. Такі турніри — це завжди гарне свято футболу та можливість для діток поспілкуватися з легендами футболу», — звернувся до учасників та гостей турніру Андрій Павелко. 

11 листопада. Молодіжна збірна України зіграла перший із двох матчів кваліфікації Євро-2023 U-21 у межах листопадового збору. У Скоп’є підопічні Руслана Ротаня розійшлися миром із командою Північної Македонії — 1:1 та залишилися на другому рядку турнірної таблиці групи H.

Захисник українців Сирота відкрив рахунок на 43-й хвилині, а в другому таймі господарі відігралися.

11 листопада. В Одесі на базі стадіону «Динамо» відбулося відкриття оновленого футбольного майданчика.

У заході взяли участь президент УАФ, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко, голова ОДА Сергій Гриневецький, перші віце-президенти УАФ Олег Протасов, Анатолій Демяненко, Вадим Костюченко, співголова Комітету професіонального футболу УАФ Ігор Бєланов, член Виконкому ООФА Григорій Бібергал, віце-президент НОК України Віктор Корж, начальник Головного управління Нацполіції в Одеській області, голова обласної організації ФСТ «Динамо» Микола Семенишин та вихованці ДЮСШ.

«Дякую керівництву області, ФСТ «Динамо» й нашим легендам за велику увагу до розвитку інфраструктури та дитячо-юнацького футболу в Одесі та області. Упевнений, що діти, які відтепер зможуть тренуватися й грати у футбол на цьому та інших нових майданчиках, обов’язково потішать нас у майбутньому своїми перемогами та досягненнями як на рівні професіональних клубів в Україні, так і на міжнародній арені», — зазначив Андрій Павелко.  

11 листопада. Товариський матч національних збірних України та Болгарії в Одесі завершився внічию — 1:1. Синьо-жовті провели весь матч у безперервних атаках, завдавши по воротах суперника більше 30-ти ударів. Але відзначитися вдалося тільки Степаненку, причому господарям довелося відіграватися.

«Я дуже задоволений грою, кожним футболістом, який вийшов у стартовому складі чи на заміну. Я не маю претензій до підопічних. Пропущений м'яч... Таке трапляється у футболі.

Щоби забити ще один гол, забракло технічної майстерності. Я на удачу ніколи не нарікаю. Її треба заслужити. Отже, я її не заслужив. Може, заслужу в матчі з Боснією і Герцеговиною», — сказав після завершення спарингу в. о. головного тренера збірної України Олександр Петраков.

14 листопада. Керманич національної жіночої збірної України Наталія Зінченко завершила роботу на посаді головного тренера синьо-жовтих.

Наталія Зінченко стала першою жінкою, яка керувала національною жіночою збірною України з футболу. Під її керівництвом команда фінішувала другою в груповому турнірі кваліфікації Євро-2022 та взяла участь у плей-офф відбору.

10—16 листопада. Юнацька збірна України U-17 фінішувала першою у груповому турнірі кваліфікаційного раунду Євро-2022. Підопічні Олега Кузнецова у першому матчі поступилися Уельсу (1:3), потім перемогли Казахстан (3:0) і в заключному матчі здолали господарів міні-турніру — португальців (3:2).

Синьо-жовті вийшли до елітного раунду відбору, який відбудеться навесні 2022 року.

15—16 листопада. Збірна України з футзалу зіграла два товариські матчі з Іспанією на виїзді. Підопічні Олександра Косенка, які готуються до фінального турніру Євро-2022, двічі поступилися з однаковим рахунком 0:3.

16 листопада. Один із ключових матчів у рамках групового турніру кваліфікації Євро-2023 (U-21) провела молодіжна збірна України. Підопічні Руслана Ротаня у Львові перемогли команду Сербії — 2:1. М’ячі у складі господарів на рахунку Криськіва та Судакова. Цей результат дозволив синьо-жовтим відірватися в таблиці від конкурентів, які також претендують на друге місце. У той же час від першої позиції, де перебуває Франція, нас відділяють лише три очки. 

«Радий за хлопців, радий за команду, — сказав після матчу Руслан Ротань. — Я їм завжди кажу, що вони найкращі. А щодо минулої гри, то колектив заслужив цю перемогу, і, можливо, вона мала бути не мінімальною. Дуже сподіваюся, що в майбутньому ми будемо впевненіше проводити свої матчі».

16 листопада. В останньому матчі групового турніру європейської кваліфікації ЧС-2022 національна збірна України на виїзді перемогла команду Боснії і Герцеговини — 2:0. Голи забивали Олександр Зінченко та Артем Довбик.

Цей результат забезпечив синьо-жовтим участь у плей-офф відбірного турніру.

«Ми не боїмося нікого, це однозначно. Гратимемо, хочемо пробитися на чемпіонат світу. Хто б нам не дістався, думаю, ми його обіграємо та поїдемо до Катару», — сказав після матчу в.о. головного тренера збірної України Олександр Петраков.

17 листопада. Виконком Української асоціації футболу затвердив Олександра Петракова головним тренером національної збірної України.

«На засіданні присутній Олександр Васильович Петраков, якому ми з вами в ніч із 16-го на 17 серпня довірили прийняти збірну в дуже важкий період кваліфікації — коли в активі в неї було три очки після трьох матчів.

А рівно за три місяці ми можемо підбити перші підсумки його роботи — збірна виборола право на виступ у плей-офф відбору чемпіонату світу-2022… Я абсолютно переконаний, що Олександр Васильович Петраков своєю роботою та результатами повністю заслужив зміну формального статусу на чолі збірної», — звернувся до членів Виконкому УАФ президент Української асоціації футболу, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко.

17 листопада. Ще одним важливим рішенням, ухваленим на засіданні Виконавчого комітету УАФ, стало затвердження головним тренером жіночої збірної України іспанського спеціаліста Луїса Кортеса.

«Завдяки цьому наші футболістки збірної та жіночих клубних команд отримають можливість перейняти найкращий європейський досвід. Адже Луїс разом із двома помічниками з Іспанії готові не лише тренувати збірну, а й ділитися своїми знаннями з розвитку жіночого футболу, які вони успішно реалізували в Каталонії. Запрошення фахівця такого рівня, як Луїс Кортес, стане гарним внеском у нашу стратегію розвитку жіночого футболу в Україні», — прокоментував рішення Виконкому президент УАФ, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко.

«Я вдячний УАФ за віру в мене! Готовий у своїй роботі не тільки допомагати національній жіночій збірній, але й використовувати свій досвід і знання для розвитку жіночого футболу в Україні загалом. Чудово усвідомлюю, наскільки цей напрямок є важливим для керівництва асоціації й української футбольної спільноти загалом, і матиму за честь долучитися до його розвитку», — сказав після призначення на нову посаду Луїс Кортес.

17 листопада. За підсумками засідання Виконкому УАФ італійський спеціаліст Нікола Ріццолі став куратором підготовки українських рефері. 

Пропозицію обійняти цю посаду італійцю зробили президент УАФ, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко та голова Комітету арбітрів УАФ Лучано Лучі, контракт з яким нещодавно було подовжено. Виконком УАФ цю ініціативу підтримав.

«Про авторитет Ніколи Ріццолі у світовому арбітражі говорять його високі досягнення. Серед іншого, це звання найкращого арбітра світу, яке він отримував двічі поспіль. А це означає, що українські колеги Ніколи з початком нашої співпраці отримають чудові можливості для професійного зростання», — зазначив президент УАФ, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко.

19 листопада. Національна збірна України піднялася на один рядок в черговому рейтингу, опублікованому ФІФА, та розташувалася на 25-му місці.

26 листопада. У швейцарському Цюриху відбулося жеребкування плей-офф раунду відбору ЧС-2022 в європейській зоні. За його підсумками збірній України, яка потрапила до несіяного кошика, випало зустрітися у півфіналі в гостях із командою Шотландії. У разі перемоги у фіналі синьо-жовті на виїзді зійдуться з переможцем пари Уельс — Австрія.

«Я встиг як зрадіти, так і засмутитися, — прокоментував підсумки жеребкування президент УАФ, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко, який спостерігав за церемонією на урочистому заході в Будинку футболу. — Сумно за вболівальників, які, на жаль, не зможуть у матчах плей-офф підтримати збірну в Україні, оскільки обидва поєдинки пройдуть на виїзді. До п’яти «фіналів», а саме так Олександр Петраков називає матчі групового етапу відбору, які збірна провела під його керівництвом, додалися ще два. Нам обов’язково потрібно їх виграти, і тоді команда поїде до Катару».

«Хороше жеребкування, — оцінив його результати для синьо-жовтих головний тренер команди Олександр Петраков. — Добре, що нам не дісталися Італія та Португалія. Але ми зустрінемося із сильними командами, цікаво буде з ними зіграти. Прикро, що точно не зіграємо вдома, це було б фантастичною новиною для наших уболівальників. Наша ціль — 24 березня, саме тоді на нас чекає головна гра в Шотландії. А далі будемо дивитися».

26 листопада. Жіноча збірна України провела перший матч під керівництвом Луїса Кортеса, зігравши внічию з командою Шотландії у поєдинку кваліфікації чемпіонату світу 2023 року на «Хемпден Парк» у Глазго — 1:1.

Синьо-жовті відкрили рахунок завдяки голу Кравчук на 22-й хвилині, але в компенсований до другого тайму час Шотландія забила м’яч у відповідь.

30 листопада. У Будинку футболу відбулося нагородження лауреатів конкурсу «Найкращі гравці та тренери ДЮФЛУ сезону 2020—2021 рр. — «Золотий м’яч ДЮФЛУ».

Володарів нагород обирали в 11-ти номінаціях: найкращі гравці захисного та атакувального плану у вікових категоріях U-14 (2007 р. н.), U-15 (2006 р. н.), U-16 (2005 р. н.), U-17 (2004 р. н.), U-19 (перша ліга), а також найкращий тренер у дитячо-юнацькому футболі. Лауреатів визначала група експертів, до якої, окрім працівників ДЮФЛУ, увійшли тренери юнацьких збірних України, скаути вітчизняних топ-клубів та інші фахівці.

У відкритті заходу взяли участь перший віце-президент УАФ Вадим Костюченко та віце-президент Дитячо-юнацької футбольної ліги України Олександр Сопко.

Вадим Костюченко привітав присутніх від імені президента УАФ, члена Виконкому УЄФА Андрія Павелка та висловив подяку ДЮФЛУ, керівникам і тренерам футбольних академій за щоденну копітку працю на благо дитячо-юнацького футболу.

30 листопада. У своєму останньому матчі 2021 року жіноча збірна України програла в гостях команді Угорщини в поєдинку групового раунду кваліфікації ЧС-2023 — 2:4. Голи у складі синьо-жовтих на рахунку Апанащенко та Хімич.  

Партнери

fpu logo

vafp logo

ffu logo

upl logo

 pfl logo