facebook

 

Проголошення незалежної української держави 24 серпня 1991-го дало поштовх і процесам в організації самостійного футбольного господарства.

На початку вересня пройшло спільне засідання керівництва федерації та футбольної спільноти, на якому було вирішено створити власні футбольні інститути, не підпорядковані московським чиновникам. У жовтні відбувся візит до Швейцарії Віктора Баннікова — легендарного українського голкіпера, який в якості функціонера доклав багато зусиль до утвердження незалежного українського футболу. Тодішній президент УЄФА Леннарт Йоханссон на зустрічі запевнив у своїй всебічній підтримці України у вступі до європейського футбольного співтовариства.

1 грудня на всеукраїнському референдумі було підтверджено створення незалежної держави, а вже 13-го числа в залі міністерства у справах молоді, спорту та туризму на вулиці Еспланадній у Києві футбольне керівництво республіки одноголосно ухвалило заяву про вихід зі складу союзної федерації. Першим президентом Всеукраїнської спортивної громадської організації «Федерація футболу України» було обрано Віктора Баннікова, віце-президентом — Євгена Котельникова.

У лютому 1992-го Федерація футболу України разом із представниками Грузії, Словенії та Хорватії отримала статус тимчасового члена ФІФА та УЄФА. 3 липня того ж року Україна стала постійним членом ФІФА, а 17 червня 1993 року — УЄФА. Це дало право делегувати свої збірні та клуби на міжнародні змагання.

Віктор Банніков (1938—2001)

Заслужений майстер спорту. Набув слави в якості голкіпера, п’ять разів входив до списку 33-х найкращих футболістів СРСР. Багаторазовий чемпіон та володар Кубка СРСР у складі київського «Динамо». Член символічного «Клубу Льва Яшина» — 138 матчів без пропущених м'ячів. Автор рекордної сухої серії в чемпіонатах СРСР (1 122 ігрових хвилини поспіль без пропущених м'ячів). Входив до складу збірної СРСР. Бронзовий призер ЧС-1966, срібний призер Євро-1972. Заслужений тренер України та СРСР, заслужений працівник фізичної культури i спорту України. У 1991—1996 роках очолював Українську асоціацію футболу. Нагороджений орденом УЄФА «За заслуги», золотими відзнаками ФІФА та УЄФА.

Президенти Української асоціації футболу

Віктор Банніков

1991—1996

Валерій Пустовойтенко

1996—2000

Григорій Суркіс

2000—2012

Анатолій Коньков

2012—2015

Андрій Павелко

2015—...

Партнери

fpu logo

vafp logo

ffu logo

upl logo

 pfl logo