facebook

4 грудня в конференц-залі готельного комплексу «Premier Hotel Rus» відбулися чергові Загальні збори Всеукраїнської асоціації футболістів-професіоналів 2018 року за участю 42 делегованих представників-членів Асоціації професіональних футбольних команд клубів Української Прем’єр-ліги, Професіональної футбольної ліги України та Вищої жіночої ліги України.

                              IMG 0325 1

Відкрив чергові Загальні збори президент Асоціації Ігор Гатауллін, який відзвітував про діяльність організації за 2018 рік та проінформував учасників про рішення, прийняті на недавньому Конгресі Міжнародної федерації асоціацій професіональних футболістів (FIFPro), який проходив з 27 по 29 листопада в Римі (Італія).

Під час свого виступу Ігор Гатауллін від імені Асоціації висловив подяку FIFPro і національним футбольним структурам за плідну співпрацю на благо професіональних гравців.

«Підводячи підсумки діяльності за 2018 рік, не можна не приділити увагу, плідній співпраці Асоціації на міжнародному рівні – з Міжнародною федерацією асоціацій професіональних футболістів (FIFPro), повноправним членом якої наша організація є з 2012 року, і на національному рівні – з Федерацією футболу України, Української Прем’єр-лігою, Професіональною футбольною лігою України, Всеукраїнською професійною спілкою «Футбол України» та вітчизняними професіональними футбольними клубами.

Від імені Асоціації висловлюю подяку нашим міжнародним і національним партнерам за плідну співпрацю, спрямовану на благо професіональних гравців, українського професіональному футболу в цілому», – наголосив Гатауллін.

В контексті співпраці Асоціації з FIFPro у 2018 році, Ігор Гатауллін відзначив візит у травні в Україну члена Правління та голови Комітету жіночого футболу FIFPro Каролін Йонсон, проведення голосувань серед професіональних футболістів і футболісток з обрання чоловічої та жіночої збірної світу, роботу в рамках Комітету з питань соціального діалогу у сфері європейського професіонального футболу, до складу якого входять представники від Європейської комісії, УЄФА, Асоціації європейських клубів, Асоціації європейських професіональних ліг та FIFPro, а також активну участь Асоціації у всіх заходах, організованих FIFPro.

«Оцінюючи нашу діяльність за минулий період, FIFPro не було виявлено жодного порушення вимог щодо членства, а також положень статутних документів. У той же час, Комітетом розвитку членських організацій FIFPro були надані рекомендації, спрямовані на зміцнення і розвиток нашої організації, які закладені в план діяльності Асоціації на 2019 рік», – підсумував Гатауллін.

Відносно результатів співпраці з футбольними структурами на національному рівні, президент Асоціації відзначив такі важливі події, як роботу над реалізацією Галузевої угоди в сфері професіонального футболу України на 2017-2022 роки, проведення спільно з Федерацією футболу України щорічної церемонії нагородження найкращих футболістів і тренерів Всеукраїнських змагань з футболу «Футбольні зірки України – 2017», виїзди представників Асоціації у вітчизняні професіональні футбольні клуби для проведення зустрічей з гравцям, представництво від Асоціації в Палаті з вирішення спорів Федерації футболу України, Контрольно-дисциплінарному і Апеляційному комітетах ФФУ, комітетах професіонального футболу, з питань статусу та трансферу футболістів і жіночого футболу ФФУ.

Закінчив свій виступ щодо результатів діяльності Асоціації у 2018 році Ігор Гатауллін тим, що проінформував делегатів про збільшення кількості членів Асоціації порівняно з 2017 роком та участь команди Асоціації, сформованої з членів організації – футболістів зі статусом «вільний агент», в турнірі пам’яті видатного футболіста і тренера Ігоря Макарова.

Після доповіді президента, головний юрисконсульт Асоціації Юрій Юрченко надав делегатам інформацію про юридичну допомогу професіональним футболістам-членам Асоціації за 2018 рік та діяльність Палати з вирішення спорів Федерації футболу України за участю делегованих представників від Асоціації і Всеукраїнської професійної спілки «Футбол України».

У своєму виступі заступник голови Всеукраїнської професійної спілки «Футбол України» Юлія Гречко проаналізувала стан реалізації Галузевої угоди у сфері професіонального футболу України на 2017-2022 роки, окреслила проблемні питання, пов’язані з охороною праці спортсменів-професіоналів з футболу та договором на спортивну підготовку, укладеним між професіональним клубом і футболістом зі статусом «аматор» у змаганнях УПЛ та ПФЛ, презентувала план заходів щодо їх вирішення спільно з національними футбольними структурами.

                             IMG 3158

Продовжив тему діяльності Асоціації за 2018 рік менеджер по роботі з членами Асоціації Єгор Копилов, який проінформував делегатів чергових Загальних зборів про проведені у звітному періоді заходи за участю членів організації, включаючи перший в історії семінар FIFPro, присвячений проблемі психологічного здоров’я професіональних гравців, а також роботу організації з підтримки жіночого професіонального футболу.

Особлива увага була привернута питанню членських внесків, наявність яких, а також їх своєчасна сплата членами організації є однією з ключових вимог для членства Асоціації в FIFPro. Президент Асоціації нагадав делегатам розмір членських внесків для різних категорій членів організації, затверджений Правлінням Асоціації під час його розширеного засідання 30 листопада 2015 року, а також частково визначений Галузевою угодою у сфері професіонального футболу України на 2017-2022 роки, який становить:

  • 800 грн. для футболістів-професіоналів футбольних клубів УПЛ (I дивізіон);
  • 600 грн. для футболістів-професіоналів футбольних клубів першої ліги ПФЛ (II дивізіон);
  • 200 грн. для футболістів-професіоналів футбольних клубів другої ліги ПФЛ та футболісток професіональних жіночих футбольних клубів (III дивізіон);
  • 0 грн. для футболістів зі статусом «вільний агент» чи в статусі аматора, а також для тих, хто завершив футбольну кар’єру;
  • футболісти, які є громадянами України, але виступають за іноземний футбольний клуб при цьому залишаючись членами Асоціації, сплачують річні членські внески у відповідних розмірах, в залежності від рівня дивізіону (I, II, III) професіонального змагання, в якому їх клуби приймають участь.

Враховуючи загальний економічний стан в країні та наявні труднощі, було прийнято рішення не змінювати розміри річних членських внесків і залишити їх на тому ж рівні. В той же час, Ігор Гатауллін закликав членів Асоціації виконувати свої статутні обов’язки і сплачувати річні внески, які використовуються виключно для надання допомоги професіональним футболістам та футболісткам.

                              IMG 0332

Також, делегатами чергових Загальних зборів були визначені основні напрями діяльності Асоціації на 2019 рік, які включать в себе:

  • вдосконалення роботи щодо надання членам Асоціації послуг у сферах юридичної допомоги та захисту, представництва в органах здійснення футбольного правосуддя, освіти і персонального розвитку, працевлаштування;
  • зміцнення співпраці з ключовими партнерами Асоціації на міжнародному та національному рівнях – з FIFPro, ФФУ, УПЛ, ПФЛ, ВПС «Футбол України», професіональними футбольними клубами;
  • впровадження в усіх професіональних футбольних клубах України типового контракту і мінімальних вимог до нього (особливо стосується жіночих професіональних клубів);
  • реалізацію положень Галузевої угоди у сфері професіонального футболу України;
  • регулярне проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи з професіональними гравцями щодо попередження договірних матчів, вживання допінгу, проявів расизму та дискримінації;
  • вдосконалення інформаційно-комунікаційної роботи щодо діяльності Асоціації.

По завершенню чергових Загальних зборів, делегатами були розглянуті і затверджені рішення засідання, план діяльності організації на 2019 рік, звіт про надходження і використання коштів за 2018 рік та проект кошторису на наступний рік.

Партнери

fpu logo

vafp logo

ffu logo

upl logo

 pfl logo