facebook

Після короткого вітального слова голови УС ПГС Павла Цируля відбулася дискусія щодо підвищення ефективності виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, у якій взяли участь Посол ЄС в Україні Хюґ Мінґареллі, Генеральний директор Урядового офісу з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, т.в.о. директора Департаменту ЄС та НАТО Міністерства закордонних справ України Сергій Саєнко, заступник керівника Головного департаменту зовнішньої політики та європейської інтеграції Адміністрації Президента України Сергій Лещенко. Зі своїм баченням шляхів покращення імплементації Угоди про асоціацію виступили координатори секторів, представлених у Платформі: Григорій Осовий від профспілок та Зоряна Міщук від сектору громадських організацій.

Голова ФПУ, зокрема, зазначив, що громадяни України заслуговують на високий рівень життя та соціальних стандартів, на повагу до їх прав як людини та працівника. Досягти цього на думку профспілок можна лише шляхом подальшої справедливої інтеграції та наближення стандартів з Європейським Союзом, впровадження європейської соціальної моделі в Україні. За оцінками громадської організації «Український центр європейської політики», на кінець 2017 року Україна виконала лише трохи більше 10% зобов’язань, що містяться в Угоді про асоціацію між Україною та ЄС, і такі темпи не задовольняють громадянське суспільство та профспілки як його невід’ємну складову. Очільник ФПУ запропонував запрошувати голову УС ПГС на засідання Кабінету міністрів, урядових та парламентських комітетів, на яких розглядаються ключові питання, пов’язані з впровадженням Угоди про асоціацію. Це б створило реальний механізм реалізації місії Платформи, визначеної Угодою: забезпечення належної ролі громадськості у процесі виконання Угоди, отримання думки громадянського суспільства щодо досягнення цілей Угоди.

Григорій Осовий висловив жаль з приводу відсутності зворотних сигналів від органів влади щодо їхнього реагування на пропозиції, що містяться в Спільних деклараціях, які приймає Платформа громадянського суспільства. Він зазначив, що такий односторонній діалог не сприяє ефективній імплементації Угоди про асоціацію.

Григорій Осовий зазначив, що представники профспілок у Платформі намагалися привернути увагу громадянського суспільства та органів влади безпосередньо до питань трудових відносин в Україні. Рекомендації із соціальних та трудових питань включалися до Спільних декларацій. За ініціативою профспілкової сторони робочою групою 4 «Зайнятість, соціальна політика, рівні можливості та здоров’я» було підготовлено та презентовано доповіді «Регулювання ринків праці в Україні та ЄС: спільні риси та відмінності. Адаптація українського трудового законодавства до законодавства ЄС» та «Роль оплати праці в скорочені бідності та її вплив на трудову міграцію».

У контексті реалізації Угоди про асоціацію Григорій Осовий звернув увагу на стан дотримання прав профспілок та працівників в Україні. Останнім часом масово порушуються майнові права профспілок – їх насильно виселяють навіть з тих приміщень, що були збудовані за їхні власні кошти. За ініціативою профспілкової сторони УС ПГС питання дотримання прав профспілок в Україні буде включене до порядку денного наступного засідання Платформи громадянського суспільства.

У рамках другої сесії підсумки діяльності УС ПГС у 2016-2018 роках підбили голова УС ПГС Павло Цируль, координатори тематичних робочих груп: Ростислав Томенчук, Ліля Олексюк, Тетяна Тимошенко, Василь Андреєв, Наталя Андрусевич та Іван Кульчицький.

Учасники Асамблеї затвердили новий склад Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС з терміном повноважень 2,5 роки:

Від профспілок:

1. Григорій Осовий, Голова Федерації профспілок України

2. Михайло Волинець, Голова Конфедерації Вільних профспілок України

3. Вячеслав Рой, Голова Федерації профспілок працівників малого та середнього підприємництва України

Від громадського сектору:

1. Лілія Олексюк, Голова Всеукраїнської Асоціації «Інформаційна безпека та інформаційні технології»

2. Іван Кульчицький, Президент ГО "Агенція Європейських Інновацій"

3. Олена Павленко, DiXi Group

Координатори груп:

1. Ростислав Томенчук, Директор Українського інституту міжнародної політики - Робоча група 1 «Політичний діалог, зовнішня та безпекова політика»

2. Вадим Міський, ГО "Лабораторія демократичних трансформацій" - Робоча група 2 «Свобода, юстиція, права людини»

3. Тетяна Тимошенко, Голова ради Всеукраїнської федерації роботодавців у сфері туризму України - Робоча група 3 «Економічна співпраця, зона вільної торгівлі, транскордонне співробітництво»

4. Василь Андреєв, Голова Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України- Робоча група 4 «Зайнятість, соціальна політика, рівні можливості та здоров’я»

5. Наталія Андрусевич, Голова правління Ресурсно-аналітичного центру "Суспільство і довкілля" - Робоча група 5 «Енергетика, транспорт, довкілля та зміна клімату»

6. Наталя Гурська, Громадська організація "Офіс залучення інвестицій в малий та середній бізнес" - Робоча група 6 «Наука та технології, інформаційне суспільство, освіта, навчання та молодь, культура і спорт»

Асамблея прийняла рішення поки не затверджувати членів УС ПГС від сектору роботодавців та делегувала обраним членам УС ПГС повноваження розглянути та підтвердити їхній статус.

Партнери

fpu logo

vafp logo

ffu logo

upl logo

 pfl logo