facebook

 320384405 545479920504291 7006163790952758696 n
 
14 грудня 2022 року було проведено засідання Центрального Комітету Всеукраїнської профспілки «Футбол України» під головуванням Ірека Гатаулліна.
У засіданні взяли участь Євген Драп`ятий – заступник голови Федерації професійних спілок України, Анатолій Демяненко – перший віце-президент Української асоціації футболу, Євген Дикий – в.о. президента Української Прем’єр-Ліги та Олександр Каденко – президент Професіональної футбольної ліги України.
Запрошені колеги схвально оцінили діяльність Профспілки у складних умовах воєнного стану, висловили щиру подяку за участь у спільних проектах та повсякчасну всебічну допомогу працівникам сфери футболу.
Перейшовши до порядку денного, Центральний комітет розглянув наступні питання:
1. Про розгляд і затвердження підсумків діяльності ВПС «Футбол України» за період з грудня 2021 року по листопад 2022 року, з урахуванням рішень, завдань та рекомендацій Федерації професійних спілок України.
1.1. Затвердження Постанов, прийнятих Президією ВПС «Футбол України», за період з грудня 2021 року по листопад 2022 року (включно).
1.2. Звіт про надходження та використання коштів ВПС «Футбол України» за період з 01 грудня 2021 року по 30 листопада 2022 року.»
1.3. Про діяльність первинних профспілкових організацій Української асоціації футболу, Української Прем’єр-Ліги та Професіональної футбольної ліги в умовах військового стану.
2. Про першочергові завдання Всеукраїнської професійної спілки «Футбол України» на 2023 рік у сфері професіонального футболу та захисту прав працівників в умовах військового стану, визначених Федерацією професійних спілок України.
2.1. Про проведення заходів, спрямованих на розроблення та укладення Галузевої угоди у сфері професіонального футболу України на 2023-2027 роки.
3. Про розгляд та затвердження кошторису Всеукраїнської професійної спілки «Футбол України» на 2023 рік».
4. Різне.
4.1. Про надання річної звітності первинними профспілковими організаціями – організаційними ланками ВПС «Футбол України».
320562671 727311282059910 3900903207343740961 n
Відкривши засідання, голова Профспілки Ірек Гатауллін розповів про те, що 27 жовтня 2022 року Федерація професійних спілок України стала повноправним членом Європейської конференції професійних спілок.
Цьому посприяло отримання Україною в кінці червня цього року статусу країни-кандидата в члени ЄС, і тепер ми нарешті стали частиною великої європейської профспілкової спільноти!
В рамках розгляду першого питання порядку денного було відзначено, що Профспілка з перших днів війни брала активну участь в евакуації із зон проведення бойових дій і розміщенні у відносно безпечних регіонах України членів Профспілки та їх сімей, гравців національних збірних команд України, професіональних гравців, членів їх родин та близьких.
Гравці чоловічих і жіночих команд були забезпечені житлом, предметами першої необхідності та продуктами харчування, мали можливість тренуватися і підтримувати спортивну форму. Всебічна допомога та підтримка надавалась ветеранам футболу. Профспілка з перших днів війни долучилась до
підтримки Збройних сил України та сил територіальної оборони, допомагаючи як коштами, так і всім необхідним для військових.
Профспілка поряд з іншими профспілками з березня по травень 2022 року здійснювала волонтерську діяльність, у тому числі доставку безкоштовної гуманітарної допомоги жителям територій, де йшли бойові дії, жителям-переселенцям,
волонтерським організаціям і волонтерам.
Профспілка за можливості спілкувалась з усіма головами первинних профспілкових організацій.
Задля з’ясування реального стану речей у футбольному профспілковому господарстві, 23 червня 2022 року було проведено засідання Президії в он-лайн режимі під головуванням заступника голови Профспілки Лариси Степаненко. На даному засіданні було розглянуто питання про діяльність ВПС «Футбол України» та її первинних профспілкових організацій в умовах воєнного стану.
319273270 675827337365406 4365025643625374809 n
Приємно було відмітити, що станом на червень 2022 року в цілому ситуація не була критичною, кожна
первинна профспілка доповіла про задовільний стан, відсутність загиблих працівників
Було встановлено, що від самого початку бойових дій багато українських футболістів, як професіоналів, так і аматорів, прийняли свідоме та зважене рішення особисто боронити країну.
Так, до лав ЗСУ та складу територіальної оборони
добровільно вступили:
-Голова первинної профспілкової організації «Полісся» Житомир, юрисконсульт Катерина Рибак;
-Директор футбольного клубу «Миколаїв» Миколаїв Марина Гришина;
-вся команда футболістів і тренерів «Прикарпаття» Івано-Франківськ;
-футболісти команди «Колос» Ковалівка Андрій Богданов та Владислав Велетень;
-Головний тренер команди «Десна» Чернігів Олександр Рябоконь;
-Головний тренер команди «Крибас» Кривий Ріг Юрій Вернидуб;
-Юрисконсульт Української Прем’єр-Ліги Сергій Панченко;
-Заступник директора Інформаційно-аналітичного
відділу Української Прем’єр-Ліги Артем Хлопецький.
Війна також дуже серйозно скоригувала склад футбольних клубів Прем’єр-Ліги, Першої та Другої ліги, а також жіночих команд на новий спортивний сезон 2022/23.
Якщо порівнювати із сезоном 2021/2022, то призупинили свою діяльність у футболі загалом 27 професіональних футбольних клубів. Це клуби, які знаходяться на окупованих територіях; територіях, що межують із росією і знаходяться під постійними обстрілами, а
також клуби, які не отримали належного фінансування для
повноцінного функціонування.
Враховуючи таку ситуацію, було зрозуміло, що необхідно звернутись до міжнародної спільноти із закликоми про підтримку та реальну допомогу.
З цією метою голова Профспілки відвідав Конференцію ФІФПРО для асоціацій гравців центральної та східної Європи (Прага, Чеська республіка), Генеральну асамблею Європейського дивізіону ФІФПРО (Будва, Чорногорія), Генеральну асамблею ФІФПРО 2022 (Монтевідео, Уругвай), провів зустріч у Лондоні з керівниками Асоціації професіональних гравців Англії. ФІФПРО відгукнулась на звернення української футбольної спільноти.
Завдяки сприянню Профспілки надано вагому фінансову допомогу кожній родині чотирьох загиблих професіональних футболістів:
- Віталій Сапило, колишній захисник «Карпат» Львів, а під час війни – командир танку, загинув при обороні Києва у бою (посмертно нагороджений найвищою відзнакою нашої держави – званням Героя України);
- Артур Гриценко, вихованець та екс-капітан «Карпат», а під час війни військовослужбовець 95-ї окремої десантно-штурмової бригади, загинувипоблизу Авдіївки Донецької області;
-Дмитро Мартиненко, вихованець луганського футболу, гравець ФК «Гостомель» загинув під час бомбардувань разом зі своєю матір’ю;
- Олександр Сухенко, футболіст ФК «Чайка» Петропавлівська Борщагівка, закатований разом зі своїми батьками у селі Мотижин Київської області.
За спільного сприяння Профспілки, Всеукраїнської асоціації футболістів-професіоналів та ФІФПРО у жовтні 2022 року компенсацію по заробітній платі отримали 7 гравчинь футбольного клубу «Буковинська Надія», який знявся зі змагань: Яна Глух, Діана Кавацюк, Світлана Когут, Юлія Корнієвець, Поліна Мухлиніна, Валерія Ольховська та Оксана Гриценок. Завдяки плідній співпраці Профспілки протягом жовтня-листопада 2022 року матеріальну допомогу отримали футболістки-професіоналки по критеріям: мають статус внутрішньо переміщених осіб, пошкоджено чи знищено майно, втрата близьких, погіршення стану здоров’я чи отримали травми, а також з будь-яких інших підстав, що підтверджується відповідними документами.
319839274 1299134300654087 1893655993736628580 n
Допомога надана 36 гравчиням із шести футбольних клубів на загальну суму 380 000 грн., а саме:
«Маріуполь» Маріуполь – 11 футболісток, «Ворскла» Полтава – 8 футболісток, «Колос» Ковалівка – 5 футболісток, «Дніпро-1» Дніпро – 5 футболісток, «Кривбас» Кривий Ріг – 6 футболісток, «Пантери» Умань – 1 футболістка.
Важко щось планувати, коли в Україні війна, і ми майже щодня чути сигнали сирени про небезпеку, часто відключають світло, воду, тепло, Інтернет, відсутній телефонний зв’язок.
Проте, не дивлячись на труднощі, наша Профспілка і надалі ставить завдання виконувати свої статутні повноваження.
У період війни пріоритетними завданнями Профспілки залишаються:
-збереження життя та захист прав членів профспілок і їх рідних;
- допомога потерпілим від війни спілчанам і членам їх родин;
- допомога у відновленні діяльності профспілкових організацій, які потерпіли війни, особливо на звільнених і деокупованих територіях;
- надання консультативної, юридичної та роз`яснювальної допомоги для членів Профспілки;
- відстоювання трудових та соціально-економічних прав працівників сфери футболу.
Також Профспілка плідно співпрацює і докладає значних зусиль для виконання завдань, які ставить Федерація професійних спілок України.
Особливо це стосується:
- захисту профспілкового майна і об’єктів (навчальних центрів, санаторно-курортних комплексів, готелів і баз дитячого оздоровлення, спортивного і культурного призначення, які будувалися і підтримувалися десятиріччями на кошти членів профспілок і понині продовжують служити людям);
- правозахисної роботи, що зосереджена на моніторингу та правовій експертизі законопроектів щодо трудових, дотриманні та імплементації у національне законодавство міжнародних трудових стандартів та зобов’язань держави;
- активізації роботи зі стороною роботодавців на національному рівні у виробленні спільних позицій стосовно практичної реалізації галузевих програм Плану відновлення України.
Для виконання статутних положень та завдань виникає необхідність соціального діалогу між працівниками і роботодавцями.
При уьому, Галузева угода у сфері футболу України між УАФ, УПЛ, ПФЛ з однієї сторони та Профспілкою і Всеукраїнською асоціацією футболістів-професіоналів була укладена на 2017-2022 роки. В Угоді є положення відносно того, що вона діє допоки не буде укладена нова.
У 2020 році за ініціативи Профспілки була створена Робоча група по розробленню змін до діючої Угоди.
Проте, через короновірусну хворобу та, відповідно, запровадженими карантинними заходами, у тому числі й у футбольній сфері, зміни були відкладені. Також Робоча група у новому складі була створена та проводила засідання у січні 2022 року. Проте, війна не дала змоги результативно попрацювати.
Враховуючи важкі часи як у країні, так і в українському футболі, є необхідність працювати на документом нової галузевої угоди на новий термін. Присутні заслухали та обговорили інформацію з інших питань порядку денного, затвердили відповідні рішення.

Партнери

fpu logo

vafp logo

ffu logo

upl logo

 pfl logo