facebook

Участь у 45-му черговому Конгресі УЄФА, що пройшов у Швейцарії, взяв і президент Української асоціації футболу, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко.

Як повідомляє офіційний сайт УЄФА, усі 55 асоціацій-членів одноголосно схвалили таку декларацію, яка строго засуджує так звану Суперлігу.

Заява Конгресу УЄФА

45-й черговий Конгрес УЄФА — 20 квітня 2021 року

55 асоціацій УЄФА й учасники Конгресу УЄФА засуджують проголошення так званої «Суперліги». Конгрес УЄФА твердо переконаний у тому, що закрита «Суперліга» суперечить самій ідеї європейськості — ідеї єдності, відкритості, взаємодопомоги й верховенства спортивних цінностей. УЄФА та його асоціації-члени вірять в європейську модель, яка ґрунтується на відкритих змаганнях, солідарності й перерозподілі, оскільки це забезпечує життєздатність і розвиток футболу на благо всіх сторін, а також стимулює європейські цінності й соціальний вплив.

Клуби-змовники відверто не бачать, що свого сьогоднішнього статусу вони досягли не в ізоляції, але в рамках динамічної європейської системи, в якій великі, середні та малі клуби внесли загальний внесок в успіхи й невдачі кожного. Припускати, ніби вони мають право «відокремитися» й претендувати на спадщину, побудовану всіма разом, — це образа європейських цінностей з їхнього боку.

УЄФА, його асоціації та всі, хто любить футбол, твердо стоять на своєму і в максимально можливій мірі будуть рішуче опиратися й боротися проти цього кроку власників цих клубів та їхніх прихильників. Ми знаємо, які моральні цінності поставлені на карту, і будемо захищати футбол від егоїстичного клану, який не цікавить гра. Європейський футбол — це ми. Не вони.

Також на сьогоднішньому Конгресі УЄФА було ухвалено низку рішень.

Вибори

Були обрані наступні кандидати:

  • Вісім мандатів на чотирирічне членство у Виконавчому комітеті УЄФА

Перше голосування (абсолютна більшість — більше половини дійсних голосів)

Кандидат — кількість голосів

Габріеле Гравина, Італія — ​​53

Карл-Ерік Нільссон, Швеція* — 52

Олександр Дюков, Росія — 50

Девід Гілл, Англія* — 48

Збігнєв Бонек, Польща* — 47

Райнер Кох, Німеччина* — 47

Сервет Ярдимджи, Туреччина* — 47

Юст Спее, Нідерланди — 31

------------------------------

Мехді Баят, Бельгія — 14

*переобрані

  • Дворічний мандат на посаду віце-президента ФІФА від чотирьох британських асоціацій

Кандидат — кількість голосів

Девід Мартін (Північна Ірландія) — 48

-----------------------------

Майкл Мулрані (Шотландія) — 4

Кіран О'Коннор (Уельс) — 3

  • Один жіночий мандат на чотирирічне членство в Раді ФІФА

Кандидат — кількість голосів

Евеліна Крістіллін (Італія)* — 33

------------------------------

Лаура Макаллістер (Уельс) — 22

* переобрана

  • Чотири мандати на чотирирічне рядове членство в Раді ФІФА

Всі чотири кандидати були обрані шляхом акламації:

Резван Бурляну (Румунія)

Георгіос Кумас* (Кіпр)

Петер Петерс (Німеччина)

Деян Савичевич* (Чорногорія)

* переобрані

Затвердження

Нассер Аль-Хелаїфі й Карл-Хайнц Румменігге шляхом акламації затверджені представниками Асоціації європейських клубів (АЄК) у Виконавчому комітеті УЄФА на трирічний термін.

Хав'єр Тебас шляхом акламації затверджений представником Європейських ліг у Виконавчому комітеті УЄФА на чотирирічний термін.

На дворічний термін затверджені нові члени органів правосуддя УЄФА й Комітету УЄФА з управління та дотримання вимог.

Фінанси

Підбито фінансові підсумки сезону-2019/2020, затверджено бюджет на фінансовий рік-2021/2022.

Статут УЄФА

Схвалено кілька поправок до Статуту УЄФА, які наберуть чинності негайно.

Почесне членство

Конгрес УЄФА визнав Міхаела ван Праага почесним членом УЄФА за видатні заслуги перед європейським футболом та УЄФА з 2000 року й за роботу в якості члена Виконавчого комітету УЄФА з 2009 року.

Наступний черговий Конгрес УЄФА

Наступний Конгрес УЄФА пройде 11 травня 2022 року у Відні.

«45-й Конгрес УЄФА підтвердив єдність європейської футбольної родини й абсолютну підтримку курсу реформ, започаткованих президентом Александером Чеферіном, — зазначив президент Української асоціації футболу, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко. — Не менш важливою є солідарна з УЄФА позиція ФІФА, яку сьогодні озвучив президент Міжнародної федерації футболу Джанні Інфантіно. Головним пріоритетом у роботі УЄФА залишається сталий розвиток усіх 55-ти асоціацій та рівні умови участі в єврокубках для всіх клубів національних ліг.

Пандемія боляче вдарила по всіх без винятку представниках нашої футбольної спільноти, але це складне випробування має гуртувати, робити нас лише сильнішими та об’єднувати навколо нових ідей для співпраці. Вдячний президенту УЄФА за чітку й безкомпромісну позицію в цьому питанні, яка була викладена в декларації конгресу, що засуджує створення Суперліги. Цей документ делегати конгресу підтримали одноголосно.

Також дякую за надану можливість уже вдруге представляти Україну в президії Конгресу УЄФА. Було надзвичайно приємно зустрітися з колегами з різних країн Європи, обмінятися думками щодо подолання наслідків спільного для всіх нас виклику, COVID-19, та обговорити плани на майбутнє. Попри складні часи європейська футбольна родина зберігає оптимізм і сподівається на якнайшвидше відновлення повноцінного футбольного життя».

Партнери

fpu logo

vafp logo

ffu logo

upl logo

 pfl logo