facebook

Примите участие в совместном опросе РФС и UEFA!

УЄФА, УАФ та три пілотні обласні асоціації футболу, які взялися на своєму досвіді адаптувати й реалізувати європейські підходи до стратегічного розвитку футболу, представили колегам з усіх регіональних асоціацій України свої напрацювання під час вебінару на тему «Досвід реалізації проєкту УЄФА Grow в Україні», який відбувся у вівторок, 26 січня, за участю представників національних асоціацій Естонії, Румунії, Польщі, Грузії, Молдови й Білорусі, Комітету фізичної культури і спорту Міністерства освіти і науки України та обласних підрозділів, Міністерства молоді та спорту України, органів місцевого самоврядування, Представництва офісу ООН в Україні, наукового партнера УАФ — Національного університету «Києво-Могилянська академія» та інших партнерів і стейкхолдерів.

арйугер

Проєкт Grow УАФ реалізує у співпраці з УЄФА в напрямку стратегічного розвитку національних асоціацій та розвитку масового футболу на регіональному рівні з метою збільшення кількості активних гравців різного віку і статі в регіоні, реєстрації гравців масового футболу, розбудови партнерства з місцевими зацікавленими сторонами, дослідження поточної ситуації та потенційних можливостей для розвитку клубної системи аматорського й масового сегментів, вивчення впливу розвитку масового футболу на суспільство та його цінності як соціального та економічного явища. Наразі до пілотного проєкту Grow долучені Дніпропетровська, Івано-Франківська та Київська області.

«Зважаючи на хід реалізації УЄФА Grow в Україні, можна сміливо сказати, що він є продуктивним, успішним і вже дав нам чимало важливих даних, які допоможуть розвивати та популяризувати футбол на регіональному рівні. Незважаючи на численні перешкоди, викликані пандемією COVID-19, наша команда виконала великий обсяг роботи, суттєво збільшивши в пілотних областях кількість активних гравців різного віку та статі, та напрацювала рішення, що стануть основою подальшого розвитку масового футболу в Україні. Одне з головних завдань Української асоціації футболу й проєкту УЄФА Grow  —  поширення переконання, що грати у футбол може кожен.  А наше завдання — створити можливості для гри та переконати місцеві еліти, а також нових потенційних партнерів у тому, що інвестиції в розвиток масового футболу — це престижно і це важливий внесок у здорове майбутнє України. Адже що більше гравців, то більше шансів виявити найталановитіших із них, які в майбутньому підсилять клуби УПЛ і ПФЛ, а також поповнять лави національних збірних команд України», — зазначив президент УАФ Андрій Павелко.

За словами голови Департаменту бізнес-розвитку національних асоціацій УЄФА Ноеля Муні та менеджера Департаменту бізнес-розвитку національних асоціацій УЄФА і координатора проєкту Grow Ліама МакГроерті, ключовий виклик, що стоїть перед українськими футбольними органами у стратегічному й систематичному розвитку спорту, — сформувати широке коло залученості й прагнути до показника у 3,4% зареєстрованих футболістів від загальної кількості населення, що є середнім серед традиційно успішних у залученості до футболу країн Західної Європи: «УЄФА бачить великий потенціал в Україні, адже це країна з багатомільйонним населенням, і їй важливо мати розвинуту мережу регіональних асоціацій, футбольних клубів і надавати більше можливостей дівчатам і хлопцям щодо їхньої залученості в цей спорт».

Представники центрального офісу УАФ Grow розповіли про перебіг імплементації проєкту з 2019-го по 2021 рік, а саме — представили основні розроблені ініціативи, спрямовані на сталий розвиток і стратегічне планування діяльності обласних асоціацій з метою стабільного приросту нових гравців чоловічої та жіночої статі, які займаються футболом регулярно й, відповідно, можуть повноправно бути зареєстрованими. У результаті впровадження проєкту УАФ GRow в Україні з липня 2019 року шляхом роботи із «сірими зонами» й проєктами розвитку три пілотні області зареєстрували в Єдиній базі даних УАФ 15 332 гравці й загалом констатували збільшення реєстрацій на 27% порівняно з кількістю активних гравців у регіоні перед стартом проєкту.

6541

Регіональні менеджери проєкту Grow із Дніпропетровської, Івано-Франківської та Київської областей у свою чергу розповіли про особливості його реалізації на місцях та поділилися успішними кейсами залучення дітей до різноманітних мікропроєктів.

Так, у Дніпропетровській області кількість зареєстрованих гравців масового футболу за півтора року збільшилася на 25%, а в Івано-Франківській — в 1,5 разу.

Найбільшого ж прориву в трьох регіонах, де УАФ впровадила проєкт УЄФА GROW, зазнав жіночий та дівочий футбол. За час реалізації проєкту популяризація масового футболу у Дніпропетровській та Івано-Франківській областях збільшила кількість зареєстрованих футболісток удвічі, а в Київській області було створено секції для дівчат від семи років з їхнім залученням до регулярних змагань.

Як наслідок, активне залучення хлопців та дівчат до футболу в рамках проєкту УАФ Grow призвело до того, що всі три вищезазначені області наразі лідирують за показником кількості зареєстрованих гравців у масовому футболі.

Окремий акцент було зроблено на використанні моделі SROI (соціального повернення від інвестицій), згідно з якою збільшення ступеню залученості дітей до футболу та їхньої реєстрації матиме позитивний економічний і соціальний ефект та покращить ситуацію в галузі охорони здоров’я. Партнерами УЄФА в рамках проєкту було проведено дослідження щодо української перспективи, результати якого буде представлено невдовзі, цій темі буде присвячено один із наступних вебінарів.

Онлайн-зустріч стала лише першим із п’яти епізодів дискусії щодо розвитку масового футболу в Україні за програмою УЄФА Grow, який включив у себе обговорення причетними сторонами досвіду реалізації програми за півтора року з моменту її запуску.

Наступний вебінар щодо розвитку пілотного проєкту УЄФА Grow в Україні відбудеться за місяць, 23 лютого, і матиме на меті обговорення розвитку місцевих футбольних клубів, враховуючи пропозиції УАФ та європейський досвід УЄФА на прикладі Естонії, Сербії, Польщі, Молдови, Грузії, Норвегії та Ірландії.

Партнери

fpu logo

vafp logo

ffu logo

upl logo

 pfl logo